Nyheter | 4.2.2021

Hoivatilat News Februari 2021 – Framtidens förskolor

4.2.2021

Januari 2021 innebar terminstart för två av de förskolor Hoivatilat färdigställt för hyresgästen Kunskapsförskolans räkning – en i Roslagsidyllen Norrtälje, sju mil norr om Stockholm, och en i IKEAS småländska hemort Älmhult. I augusti står nästa framtidsförskolor på tur; i Upplands Väsby, där hyresgästen heter Norlandia, och i Ronneby, där det är TP Förskolor AB som ska driva verksamheten. Läs också om vad Kunskapsförskolans VD Per Uppman tycker om hur det är att samarbeta med Hoivatilat.

Norrtälje

Förskolan Kunskapsförskolan Björnö har med sina 1 150 m² rum för 120 barn. Förskolan är platsbyggd och har en gjuten platta med golvvärme samt vattenburen värme på övervåningen. Lokalerna rymmer också ett tillagningskök, där all mat lagas på plats.

När vi på Hoivatilat genomför ett uppdrag spelar hållbarhet och resursfrämjande åtgärder en stor roll. Kunskapsförskola Björnö utgör inget undantag utan här erbjuds bland annat föräldrarna att köpa matlådor gjorda på den mat som blivit över när alla har ätit – ett enkelt sätt att minska matsvinnet!

Fastigheten är dessutom utrustad med fjärrstyrning. Detta gör att man på distans kan optimera energianvändningen samtidigt som vi samlar data för kvalitetssäkring och framtida förbättring, dels i fastigheten men även i de nya fastigheter vi utvecklar.

Att vistas ute i friska luften är både hälsosamt och roligt. På Kunskapsförskolan Björnö har vi byggt en kåta med spis med matplatser under tak för att kunna vara utomhus i all väderlek och över sandlådan sitter ett solskydd. Både vinter- och sommarvänligt med andra ord! Lekutrustningen har, utöver att vara anpassad för lek, funktioner som hjälper till att utveckla barnens motorik och balans.

Älmhult

På förskolan Kunskapsförskolan Älmhult har de 125 barnen och deras pedagoger 1 200 m² till sitt förfogande. Fastigheten är byggd med moduler och har uppförts med 20% lägre energikrav än vad BBR föreskriver, vilket i stort är jämfört med ett passivhus. Detta kombinerat med fjärrstyrning ger mycket låg energiförbrukning – gynnsamt för miljön!

Förskolan är utrustad med ett modernt tillagningskök, där all mat lagas på plats. Föräldrarna erbjuds liksom i Norrtälje att köpa med sig matlådor när man hämtar sitt barn efter dagens slut.

På den väl tilltagna gården finns det massor att upptäcka, och lekutrustningen är såklart både kul och funktionell. En kåta med spis och matplatser under tak, flera sandlådor för barn i olika åldrar, alla erbjuder solskydd. Som kronan på verket har man planterat 120 stycken smultron- och jordgubbsplantor i gårdens rabatter. Mumsfillibaba!

Upplands Väsby

I skrivande stund har det bara gått lite drygt en månad sedan grundplattan gjöts här på Norlandias förskola i Upplands Väsby. Allt går enligt planerna så i augusti kan de 100 barnen och deras pedagoger hälsas välkomna in i de 886 m² stora lokalerna.

I övrigt ser det mesta ut som det brukar när det är Hoivatilat som ansvarar för byggnationen: fastigheten är genomgående av hög kvalitet, golvvärme i betongplattan, bergvärme är planerad, utemiljön och dess lekutrustning är skräddarsydd så att leken är anpassad till motorikträning. När hela fastigheten efter sommaren står klar har man också hunnit sätta träd, buskar och bärplantor i jorden.

Ronneby

Förskolan Skogsbrynet i kommundelen Södra Kallinge är dimensionerad för 120 barn upp t o m fem års ålder. Inflyttning till de 1097 m² stora lokalerna går av stapeln under tredje kvartalet 2021. Tack vare en flexibel och modern planlösning tillhandahålls möjlighet att skapa mindre enheter med små barngrupper på varje avdelning. Här kommer att finnas ett tillagningskök med egen kock. Utomhus erbjuds en stimulerande och pedagogisk gårdsmiljö – med gott om utrymme för fysiska aktiviteter och fritt lekande. Förskolans förnämliga läge, i direkt anslutning till ett stort naturområde, bäddar för fantastiska möjligheter. Omgivningarna är en enorm tillgång för upptäckande, utforskande och lärande.

Frågor och svar med Per Uppman, vd Kunskapsförskolan

Vad fick er att välja Hoivatilat?

”Vi sökte efter ett bolag som var specialiserade på förskolor och var smidiga att arbeta med. Hoivatilat har visat sig jobba med kort beslutsfattande, snabba raka svar och en bra dialog under hela projekteringstiden fram till färdig produkt. Samarbetet har fungerat utmärkt. Vi har inte fastnat i några konstigheter utan kunnat komma fram till bra överenskommelser vad det än har handlat om”.

Vad utmärker Hoivatilats sätt att hantera ett byggprojekt?

”Bra projektledning och bra efterservice och förvaltning”.

Vad tycker förskolornas personal, föräldrar och barn om den miljö som skapats?

”Alla är nöjda”.

Blir det fler samarbeten framöver, tror du?

”Ja, vi har dialog om flera projekt.”

Hur ser din vision om framtidens förskola ut?

”Vi skapar redan framtidens förskolor. Konceptet innehåller omsorg av hög kvalité som ger barnen ett gott självförtroende. Språkundervisning som lägger grunden för ett nyanserat talspråk och ordförråd, matematikundervisning som banar väg för grundläggande kunskaper och matematisk självkänsla hos barnen. Med undervisning i hälsa och mycket utevistelse skapar vi förutsättningar för ett hälsosamt liv. När barnen lämnar våra förskolor ska de ha utvecklat tilltro till sin egen förmåga och känna att de varit delaktiga och utövat inflytande över utbildningen.”

Tidigare Nästa